Select Page

Ik kom het keer op keer tegen in gesprekken met mannen. Dat ze heel hard werken aan zichzelf en toch telkens weer de zelfde resultaten krijgen. Daarom deze post over de logische niveaus.

Enkele jaren gelden was ik helemaal klaar met wat ik aan het doen was. Zowel qua werk als privé. Het gaf me geen voldoening meer. Ik wilde wat anders. Ik heb alles verkocht en ben in Spanje gaan wonen. Een hele verandering zou je denken. Toch bleef ik in eerste instantie doen wat ik daarvoor ook deed; twijfelen aan mijzelf, zaken uitstellen etc. etc. Voor anderen had ik een hele grote stap gezet, voor mijzelf –van binnen– bleven veel dingen gelijk met eenzelfde resultaat. Totdat ik met de logische niveaus aan de slag ben gegaan.

Ik gebruik in mijn coaching nogal eens het model dat door Robert Dilts is ontwikkeld. Het geeft inzicht in op welke van de zes niveau’s een ‘probleem’ zich bevindt en op welk niveau er naar een oplossing gezocht kan worden.

De 4 wetten van de logische niveaus

  • Een hoger niveau organiseert de informatie op onderliggende niveaus.
  • Verandering op een lager niveau kan verandering op een hoger niveau bewerkstelligen.
  • Verandering op een hoger niveau zal verandering op alle lagere niveaus bewerkstelligen.
  • De oplossing van een probleem ligt bijna nooit op het niveau waar het probleem wordt geconstateerd, bijna altijd op een ander (hoger) niveau.

 

Ik ben met mijzelf aan de slag gegaan. Antwoorden gezocht (identiteit), mijzelf getraind (vaardigheden), aan de overtuigingen gewerkt die mij tegenhielden en een nieuw missie gevonden. Dat heeft gemaakt dat ik nu een groeiende coachingspraktijk heb en doe waar ik echt voldoening uit haal. 40+ mannen helpen, zodat ze weer aan gaan. Om zo het maximale uit hun leven halen.

Je snapt het waarschijnlijk al… Als jij iets anders wilt voor jezelf, heb je te kijken naar de bovenliggende niveaus. Daar heb je ‘huiswerk’ te doen. De juiste vragen te stellen én op zoek te gaan naar mogelijke antwoorden. Ik help je daar graag bij.

foto: Janis Brandt at Unsplash